Tehtävä: vapauta ihmiset Taiteen Ymmärtämisen Pakosta.

Taiteilijaurani käynnistyttyä löysin itseni toistuvasti “tilanteesta”. Tilanteessa jossa kuvataiteilijaksi esittäytyessäni, uusi tuttavuuteni taipui vaikeasti keskivartalostaan ja huudahti: “Minä en ymmärrä taiteesta mitään!”. Opin pian vastaamaan rauhoittavasti: “Ei se mitään. Olen tehnyt taidetta työkseni toistakymmentä vuotta, enkä minäkään siitä mitään ymmärrä!”. Tulin tietoiseksi yleisestä päähänpinttymästä: että taidetta tulisi tuntea, siitä pitäisi tietää jotain tai sitä kuuluisi jollain mystisellä tavalla ymmärtää, jotta siitä voisi ammentaa tai siitä tohtisi puhua. Ihmisille oli kehittynyt Taiteen Ymmärtämisen Pakko.

Pohtiessani, miten voisin auttaa näitä ihmisiä ottamaan Taiteen vähän rennommin, sain ajatuksen Täpärästi Taiteentuntijaksi luennosta. Luennosta joka karistaisi turhia ennakkoluuloja ja stereotypioita taidemaailman yltä, joka madaltaisi kynnystä tutustua taiteeseen avoimin mielin ja omaan auktoriteettiin luottaen. Halusin luoda sisältöä joka yleisinhimillisellä tasolla helpottaisi ihmisten suhtautumista omiin pelkoihinsa, kasvattaisi luottamusta omaan taidemakuun ja rohkaisisi avartamaan omaa ajattelua tarpeen vaatiessa. Halusin pohtia kysymyksiä, jotka ovat vaivanneet minua: tarvitseeko taiteilijan/kenen hyvänsä olla lahjakas menestyäkseen, mikä on terve suhtautumistapa “virheisiin”, miksi unelmat ovat niin salakavalasti ohitettavia? Saako taide olla kaunista ja sopia sisustukseen? Missä taide on?

Tehtäväkseni muodostui vapauttaa ihmiset Taiteen Ymmärtämisen Pakosta. Taidetta voi tulkita ja siitä voi puhua äänensä käheäksi, mutta oikeasti tärkeää on se, minkä merkityksen sinä sille itse annat.